top of page

Vertigo ve Huzurlu Uykunun Önemi

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2024

Vertigo ve Huzurlu Uykunun Önemi

Vertigo ve uyku arasındaki ilişkiyi keşfedin. Vertigo ataklarını azaltmak ve kaliteli bir uyku için etkili yöntemler, egzersizler ve doğru uyku pozisyonları hakkında bilgi edinin

Vertigo ve huzurlu uyku arasındaki ilişkiyi keşfedin. Vertigo ataklarını azaltmak ve kaliteli bir uyku için etkili yöntemler, egzersizler ve doğru uyku pozisyonları hakkında bilgi edinin
Dünyada milyonlarca insan bulundukları güvenli bir alanda uykuya dalıyor. Uyku insan aklı bedeni için hava, su, yiyecek kadar  vazgeçilmez bir biyolojik durum elbette. Zaman zaman stres, zaman zaman başka nedenlerden ötürü  hayatlarının bir noktasında uykuya dalmakta zorluk yaşadıklarını bir gerçektir.  Fakat  vertigodan muzdarip olduğunuzda, keyifli bir uyku çekmek çekmek mümkün olmayabilir.
Gece boyunca yatakta en rahat vücut pozisyonun bulmak için fark etmeden döneriz Uzmanlar uykuda dönme yada uykuda bir yandan diğer yana niçin döndüğümüze şu açıklamayı getiriyor: ” Bunun altında koruyucu bir mekanizma yatar. Uzun süre aynı yönde yatmak vücut üzerinde bası oluşturur.. Derinin bazı kısımları üzerinde kan akışı engellenirse, uykudaki insan basıyı engellemek için pozisyon değiştirir.”
Normal koşullarda defalarca yaptığımız bu eylem, pozisyonel vertigo yaşadığınızda ne olur? En ufak bir hareket bile uykunuzu bölünür ve uyku döngünüze devam etmenizi imkansız olmasa da oldukça zorlaştıracaktır.
Bu uyku  kesintileri, başımızın dönmesine bağlı  vertigo ataklarını tetikleyebilecek uyku yoksunluğuna yol açan bir kısır döngü haline gelebilir. Tekrar iyi bir gece uykusunun tadını çıkarmak için sağlıklı uykumuzu nasıl geri alacağımızı gelin konuşalım.

Fizik Tedavi
Vestibüler rehabilitasyon, vestibüler sisteme odaklanan bir fizik tedavi şeklidir. Bu hareketleri uygulayan hastaların mutlaka refakatçi eşliğinde bu egzersizleri gerçekleştirmesi bir gerekliliktir. Özellikle ayakta ve yürürken yapılan bu egzersizler sırasında hastanın düşme riski bulunmaktadır.
Egzersizler ev ortamında gözler ve baş hareketleri bir koordinasyon oluşturarak doğrudan denge reflekslerini uyandırmaya ve geliştirmeye yöneliktir. Bu hareketlerin hastanın durumuna göre doktor önerileri doğrultusunda yapılması esastır.
Ayakta ve yürüyerek yapılan egzersizlerde ise tedaviye derin duyu sistemlerinin de eklenmesi öngörülmüştür. Kişinin içinde bulunduğu ortamı algılıyor olabilmesi denge için kaçınılmazdır. Ayak tabanından itibaren bu duyuların şekillenmesi, eklemlerden gelen sinyallerin algısı beyin sapındaki denge çekirdeklerini uyararak dengenin yeniden yapılandırılmasında katkıda bulunur.
Vestibüler sistem ile diğer duyu organlarınız arasındaki iletişimi iyileştirmek için çalışmanız gerekir..

CRP Hareketlerini Uygulayın
İyi Huylu Pozisyonel Vertigo’ya  neden olabilecek kalsiyum kristallerini  yerine getirmek için  için tasarlanmış kafa egzersizlerinden oluşan yaygın olarak Epley manevrası olarak da adlandırılan bir yöntemdir . Öncelikle bunun sizin için doğru yol olup olmadığını belirleyebilecek bir doktor görüşünü almanız önerilir. İdeal bir adaysanız, bu manevraları evde nasıl uygulayacağınız size gösterilebilir.

Sırtüstü Uyuyun
Vertigo sorunu yaşayanlar için önerilen uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır. Bu pozisyon, BPPV durumunda veya Meniere hastalığında sıvı bozuklukları durumunda kulaktaki kalsiyum kristallerinin kaymasını önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, vertigo sorunu yaşayanların yan yatmayı tercih ettiğini gösteriyor. Bu nedenle vertigo sorunu yaşayan birçok kişi, uyurken vücutlarını hareketsiz tutmak için stratejik olarak yerleştirilmiş vücut yastıklarını kullanmaktadır.

Başınızı Kaldırın
Yüksekte durmak, iç kulak kristallerini yerinde tutarak yatağa girip çıkarken vertigo oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Yastığınızı sizi en rahat ettirecek şekilde seçin.
Kama Yastıkları, başınızı hafifçe yüksekte tutacak şekilde tasarlandıkları için vertigo toplulukları tarafından tavsiye edilmektedir.
Seyahat Yastıkları, vertigo hastalarının rahat bir baş pozisyonunu korumalarına ve çok fazla manipülasyona gerek kalmadan kolayca yeniden ayarlamalarına yardımcı olmaktadırlar..

Uyanmaya Zaman Ayırın
Nasıl uyandığınıza dikkat etmek, güne başlamanın anahtarıdır. Yataktan çıkıp güne başlamak için hareketlerinizi yavaşlatın ve yavaş yavaş kendinizi yukarı kaldırın. Acele etmemeniz, vücudunuzu dinlemeniz ve herhangi bir harekete devam etmeden önce ihtiyaç duyduğunuz kadar zaman harcamanız çok önemlidir. Ayağa kalkıp güne başlamadan önce bir süre yatağın kenarında dik oturun. Kendinizi iyi hissettiğinizi fark edin ve yataktan çıkın

İyi Uyku Hedefiniz Olsun
Vertigo ataklarını daha sık tetikleyebilecek bir uyku yoksunluğu döngüsünün kurbanı olmayın. Yatmadan 30 dakika önce vücudunuzu uykuya hazırlamanıza yardımcı olacak alışkanlıklar belirleyin. Aşağıdakiler gibi sağlıklı uyku dalma yöntemleri  izleyerek kendinizi kaliteli uyku için hazırlanın:
  • Ne geç ne çok erken yatağa girin
  • Yeterli uykuya izin verecek zamanı belirleyin ve düzenli bir uyku uyumaya çalışın
  • Odanızı serin, karanlık ve sessiz tutun
  • Hareketlerinizi yavaşlatın ve bunu takip edin ve sürdürün
  • Gece geç saatlerde şiddetli egzersiz veya ağır yemeklerden kaçının
  • Yatmadan 30 dakika önce tüm telefonları ve elektronik eşyaları kapatın
Vertigo belirtilerinden şikayteçi iseniz mutlaka uzman bir doktora derhal başvurun.

Not: Blogdaki tüm yazılar ve/veya görüşler yayınlanmış uluslararası yayınlardan derlemedir ve genel bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis koymak, tedavi etmek herhangi bir ürün yada ilaca teşvik etmek amacı gütmemektedir.Uzman hekimlerin teşhisleri, tedavileri ve tavsiyeleri teşvik edilmektedir. Herhangi bir hastalık şüphesi durumunda derhal Uzman Hekiminize başvurunuz.
.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

(+90) 312 475 81 67 

Viveza Sağlık Yatırımları ve Medikal Ürünler San Paz Tic Ltd Şti. Gökkuşağı Mah 1198 Sok No 3-3A Çankaya Ankara 

Copyright © 2024 - Tüm hakları saklıdır - Viveza Sağlık Yatırımları ve Medikal Ürünler San Paz Tic Ltd Şti.                                                         Bu blogdaki bilgiler herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir hastalık durumunda derhal Uzman Doktorunuza başvurunuz ve tavsiyelerine uyunuz.

bottom of page