Vertigo ile yaşamak oldukça güç olsa da Vertigo ile Mücadele Eden Birine bakmak için gelin En İyi Yolları tartışalım.
Bir kişi baş dönmesi atağı yaşadığında, ona nasıl ve ne zaman yardım edileceğini bilmek oldukça güç olabilir. Ataklar her an ve her yerde başlayabilir ve birkaç saniyeden aylarca sürebilir. Baş dönmesinin yanı sıra, düşme, dengede duramama, dengeli yürüyememe, mide bulantısı, kusma, sersemlik gibi beraberinde günlük yaşamı etkileyen ağır belirtiler eşliğinde Vertigoyla mücadele eden birinin arkadaşı veya aile üyesi olarak, sevdiğiniz kişinin yoğun belirtiler döneminde nasıl müdahale edeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Vertigo hastası biriyle yaşıyorsanız veya onunla ilgileniyorsanız, vertigo bakımı için bu kılavuzu takip ederek ihtiyaç duyduğu desteği kendisine sağlayabilir ve yaralanmasının önüne geçebilirsiniz.
Sabırlı olun ve kesintisiz duygusal destek sağlayın
Vertigo bir hastalık olmayıp altta yatan hastalıkların bir belirtisidir herhangi bir yaşta görülebilir. Bir yaş aralığı verilmese de 20-60 yaş arası yoğunluk açısından önemlidir. Kadınlar erkeklere oranla daha sık rastlandığı tespit edilmiştir. Diğer etkileri ile birlikte oldukça yıpratıcı belirtiler günlük hayatı derinden etkiler ve birkaç saniyeden aylara varan bu süreç, bireylerde duygu durum bozuklukları, depresyon ve hatta intihar eğilimlerine kadar ağır durumlar oluşabilir.
Bazen baş dönmesi yaşayan biriyle tam zihinsel veya fiziksel acı çekerken konuşmak, onu kötü deneyimden uzaklaştırmak için yardımcı olabilir. Eğer hasta durumuyla baş etmekte zorlanıyorsa, ihtiyaç duyduğu anlarda rahatlatıcı bir ses olamaya tam desteğinizi sağladığınızı ona hissettirin.
Sabırlı Bir El
Ne yazık ki Vertigo bireyleri herhangi bir yerde ve herhangi bir anda hazırlıksız yakalalar. Hayatınızın bir döneminde Basit bir baş çevirmek veya çok hızlı ayağa kalkmak, birkaç saniye içinde baş dönmesi ve fiziksel ağrı dalgasını harekete geçirebilir. Hastanın dengesini kaybetmesi ve düşmesi ihtimaline karşı her zaman yanında olmaya gayret gösterin. Kişinin sallandığını veya ayağa kalkmada zorluk çektiğini fark ederseniz, acele etmeye ve dengesini bulmasına yardımcı olmaya hazır olun. Dinlenmek için oturabilecekleri veya uzanabilecekleri bir yere kadar onlara eşlik edin.
Hastanın Dinlenme İhtiyacı Olduğunda Yardım Edin
Vertigo meydana geldiğinde hasta uzun bir süre hareketsiz kalarak dengesini bulmaya gayret gösterebilir. Bir bardak su, baş ağrısına yardımcı olacak reçete edilmiş bir ağrı kesici bunun yanı sıra baş dönmesini hafifletmek için hastanın aldığı diğer reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları her şeyin yanınızda bulunduğuna ve hasta tarafından doğru şekilde alındığına emin olun. Hasta uzun süre ayakta durmakta zorluk yaşayabilir. Günlük işlerin yapıldığından emin olun.
Evde Destek Sağlayın
Teşhisi konduktan sonra vertigo için evde uygulanan çeşitli tedavilerden birini denemeye hazırsa, tedavinin uygulanmasına yardımcı olmak için orada olabilirsiniz. Kişi, Epley Manevrası veya Brandt-Daroff egzersizi gibi vertigoya yönelik bir dizi egzersizi tamamlarken yardıma ihtiyaç duyabilir.
Birincil Bakımda Doktorunuza Başvurun
Semptomları kötüleşirse doktorunuza başvurun. Durumu net bir şekilde anlayın ve en doğru şekilde bildirin ve doktorun tavsiyesine harfiyen uyun. Eğer durum acilse, sevdiğinizi en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Hastanın, zor zamanlarda devreye girebilecek başka birisinin olduğunu bilmesi her zaman yardımcı olur.
Ev Ortamında Düşmeler İçin Tedbir Alın
Vertigo kişinin dengesini bozduğu için düşme oldukça sık görülen bir olgudur. Dünyada ki kazaların nerdeyse % 80 ‘nin evde olduğunu biliyoruz. Denge kaybı, sersemlik hissi ve düşmeye bağlı yaralanmaların önüne geçmek için evi düzenleyin. Halı kilimden kaynaklanacak takılmaları önleyin. Eşyaların köşelerine yumuşak başlıklar takın. Kaygan zeminlerde düşme ihtimaline karşı tedbir alın ve tek başlarına yıkanmalarında riskin arttığını unutmayın ve azami özeni gösterin.
Sonunda sevgili arkadaşınız veya aileniz, onların yanında olduğunuzu bilecek ve onların yüklerini hafifleterek günlük hayattaki mutlu anların tadını çıkarabilmelerine yardımcı olabileceğinizi bilecek.
Bu blogdaki tüm bilgiler, ulusal/ uluslararası kaynaklardan derlenmiş olup yalnızca genel bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir teşhis, tedavi veya ürün önerisi içermez. Sağlık sorunlarınız için mutlaka uzman hekiminize danışın ve profesyonel tavsiyeleri dikkate alın.
3. Ward, B. K., Ranalli, P. J. and Shaikh, A. G. (2019). Vestibular migraine: Neuro-otological implications for the clinician.Neurology Clinical Practice, 9(5), pp.366-375. doi:10.1212/CPJ.0000000000000672.
4. Strupp, M. and Dieterich, M. (2003). Vertigo and dizziness: common complaints. Deutsches Ärzteblatt International, 100(12), pp.173-180. doi:10.3238/arztebl.2003.0173.
5. Murdin, L. and Schilder, A. G. M. (2015). Epidemiology of balance symptoms and disorders in the community: A systematic review. Ear and Hearing, 36(5), pp.476-485. doi:10.1097/AUD.0000000000000166.
Comments